Oxytocine in het nieuws

Een overzicht van artikelen en verslagen waarbij onderzoek, resultaten en ervaringen met betrekking tot de (synthetisch) oxytocine centraal staat

Verslag ENCA-symposium

In 2018 is het  ENCA-symposium ‘Less is more… oxytocine’ geweest.  Hieronder volgt een korte samenvatting waarbij nogmaals duidelijk wordt beschreven hoe belangrijk de rol van oxytocine is.

Dat oxytocine “sterk spul” is met vele positieve effecten wisten we al, maar na dit symposium werd het ons nog duidelijker hoe belangrijk het is om te allen tijde de fysiologie van een normale baring te bewaken. Alleen op die manier kan oxytocine haar sleutelrol vervullen. “Een normale bevalling is een bevalling waarbij het geboorteproces spontaan begint. De moeder baart haar baby en placenta op haar eigen moment, eigen kracht, en eigen manier. De baby wordt na de bevalling niet van haar gescheiden, anders dan om dringende medische redenen.” (ENCA, 2001) Baren gaat beste als de samenwerking tussen uterus en hersenen in een optimale balans is. De baarmoeder informeert het brein over de status en welke actie nodig is: meer of juist minder oxytocine leveren. Druk op de cervix geeft extra oxytocine, maar juist een wat "overspannen en verzuurde” uterus met verminderde doorbloeding zal het commando “rust” geven! Er werd gesproken over deze zinvolle pieken en rustfases tijdens de partus, die in de huidige bevallingscultuur onnodig angst kunnen aanjagen, met alle gevolgen van dien. Oxytocine heeft haar tijd nodig, terwijl het proces van bevallen tegenwoordig meer gericht is op de snelste weg naar het resultaat. Tempo maken, in plaats van een proces of transitie doormaken waar tijd voor nodig is.

Maar oxytocine doet nog meer:

  • Het heeft een sterk effect op emoties, zoals verlagen van angst en stress
  • Het geeft een goed gevoel en een sterke neiging tot “bonding” plus een verhoogde neiging tot verdediging als er gevaar dreigt voor de moeder of de baby.
  • Het maakt ook gevoeliger voor sensorische input en diverse variaties aan input (aanraking, geluid, etc). Dit werd met praktijkvoorbeelden uitgelegd.
  • Bij het inzetten van een intense skin-to-skin benadering direct na de bevalling, zie je positieve effecten voor moeder en baby. Denk aan temperatuurregulatie van de baby, maar ook aan stressreductie en aan een anti-inflammatoire werking bij beiden dankzij oxytocine.
  • Opmerkelijk was tenslotte nog het feit dat direct na een vaginale partus vrouwen met epiduraal geen pijn rapporteren, maar zich dat zij zich circa twee maanden later wel de baringspijn kunnen herinneren. Vrouwen zonder epiduraal rapporteren direct na de bevalling wel dat het pijnlijk was, maar kunnen zich dit juist na twee maanden niet goed meer herinneren. Ook dit is een effect van het lichaamseigen oxytocine.

Meer lezen over dit symposium:

https://lessismore-symposium.nl/

 

Toedienen oxytocine bij bevalling vergroot kans op angst en depressie

In een studie is gekeken naar de relatie tussen het toedienen van synthetische oxytocine tijdens of direct na de bevalling en het optreden van depressies en angststoornissen in het eerste jaar post partum. De conclusie is dat het toedienen van oxytocine de kans op depressie en angst in het eerste jaar na de geboorte vergroot.

De onderzoekers maakten gebruik van populatiedata van de Massachusetts Integrated Clinical Academic Research Database (MiCARD) verzameld tussen 2005-2014.

Lees verder:  Toedienen-oxytocine-bevalling-vergroot-kans-op-angst-en-depressie/

Bron: Vakblad Vroeg

‘Knuffelhormoon’ kent twee gezichten

Het hormoon oxytocine roept niet altijd warme gevoelens op: het kan juist ook negatieve gevoelens versterken.

De populaire naam voor het hormoon oxytocine is ‘knuffelhormoon’. Dit hormoon zorgt er namelijk voor dat mensen het fijn vinden om aangeraakt te worden door geliefden of vrienden. Ook kersverse moeders lopen (meestal) over van de oxytocine. Bij hen zorgt het hormoon ervoor dat ze een hechte band krijgen met hun baby. Toch lijkt het er steeds meer op dat oxytocine niet alleen positieve, liefdevolle gevoelens op roept. Eerder dit jaar werd al aangetoond dat de stof agressieve gevoelens kan oproepen tegen buitenstaanders. En nu blijkt dat oxytocine ook zeker niet altijd warme gevoelens oproept aan je moeder.

Lees verder: Knuffelhormoon-kent-twee-gezichten

Bron: De kennis van nu

Knuffelhormoon wekt agressie op

Tijdens het knuffelen komt er Oxytocine in je hersens vrij. Dat is een hormoon waardoor je je extra gaat binden aan je partner. Het is dan ook niet zo gek dat een kunstmatige versie van dit goedje op internet verkocht wordt als een soort ‘ love potion’. Maar nu blijkt dat oxytocine ook agressie opwekt.

Defensieve agressie tegen buitenstaanders die een bedreiging vormen wel te verstaan. Evolutionair gezien klinkt dat wel logisch.  Carsten de Dreu, sociaal psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam, publiceerde zijn onderzoeksresultaten in het vooraanstaande blad  Science. In Noorderlicht Radio vertelt hij over zijn onderzoek.

Luister naar: Knuffelhormoon-wekt-agressie-op

Bron: De kennis van nu

Een kunstmatig knuffelhormoon: is dat goed nieuws?

Wetenschappers hebben het zogenaamde knuffelhormoon oxytocine kunstmatig verbeterd. Hun synthetische variant heeft de positieve effecten van de natuurlijke versie, maar niet de fysieke bijwerkingen, aldus de onderzoekers. Maar hoe zit het met de negatieve sociale bijwerkingen?

Luister naar:  een-kunstmatig-knuffelhormoon-is-dat-goed-nieuws

Bron: NPO radio 1